Eläinlääkäriasema Helmi Tervakoskella hyvien yhteyksien päässä
Nettiajanvaraus 24/7

puh. (019) 716 700

Avoinna

ma -pe 8 – 20

Osoite

Heimolantie 1, 12400 Tervakoski

Eläinlääkäriasema Helmen tilat

Eläinlääkäriasema Helmi on lämminhenkinen vastaanotto Tervakoskella. Vastaanotto sijaitsee nopeiden kulkuyhteyksien varrella vain 2 km:n päässä moottoritiestä Riihimäen ja Hämeenlinnan puolivälissä.

Helmeen on helppo tulla kauempaakin ja maksutonta pysäköintitilaa vastaanoton läheisyydessä on runsaasti.

Eläinlääkäriasema Helmessä onnistuvat tutkimukset monipuolisesti paikan päällä

Vastaanotolla on hyvät tutkimus- ja hoitomahdollisuudet. Tarvittaessa lähetämme potilaan erikoiseläinlääkärin vastaanotolle ja teemme yhteistyötä hänen kanssaan lemmikin parhaaksi.

Eläinlääkäriasema Helmessä on myös päiväsairaala

Helmen päiväsairaala mahdollistaa lemmikin tuomisen sisään heti aamusta päivän toimenpiteitä ja tutkimuksia varten. Päiväsairaalassa olosta ei laskuteta erillistä korvausta.

Kissoille ja koirille on omat tilat.

Ajankohtaista

Eläinlääkäriasema Helmen tietoartikkelit - Myrkytykset koirilla

OHJEITA KLINIKKAKÄYNNILLE KORONAVIRUSEPIDEMIAN AIKANA

Helmen henkilökunta palvelee koronavirusepidemiasta huolimatta.

Koronavirusepidemian vuoksi pyrimme vähentämään sosiaalisia kontakteja ja pitämään huolta turvaväleistä.

AJANVARAUSASIAKKAAT

Ilmoittaudu puhelimitse 019-716700, kun olet saapunut parkkipaikalle. Odota autossa tai ulkona, kunnes saat toimintaohjeet lemmikkisi käyntiin liittyen.

Haemme lemmikkisi ovelta, eikä sinun tarvitse tulla klinikalle lainkaan. Pyrimme suorittamaan kaikki tutkimukset ja toimenpiteet ilman omistajan läsnäoloa. Tarvittaessa vastaanotolle saa tulla yksi oireeton saattaja lemmikkieläintä kohden. Odottelu tapahtuu ulkona tai autossa.

Eläinlääkäri on sinuun yhteyksissä puhelimitse hoitosuunnitelmasta ja jatkohoidosta. Soitamme, kun lemmikkisi on valmis kotiin haettavaksi.

Mikäli sinulla tai perheenjäsenelläsi on todettu koronatartunta tai olette muuten sairaana, kerrothan tästä henkilökunnalle.

Muistathan käsien pesun, oikean yskimistekniikan ja turvavälin muihin asiakkaisiin. Pyrimme siihen, että odotustilassa asioi vain yksi asiakas kerrallaan.

RUOAN HAKIJAT

Ulko-ovi on suljettuna. Toivomme, että sovit ruokien hausta etukäteen soittamalla 019-716700 tai 0400-751852. Tilauksen voi tehdä myös kotisivuilla olevan ruokatilauslomakkeen kautta. Pyrimme keräämään tuotteet ja tekemään laskun valmiiksi. Tuomme ruoat sovittuna hakuaikana ovelle.

Voimme kuljettaa ruokia kotiin maksutta Tervakosken ja Turengin taajamien alueella. Voitte sopia kuljetuksesta soittamalla 0400-751852.

Pyrimme erikoisjärjestelyillä takaamaan sekä asiakkaittemme että henkilökuntamme terveyden. Kiitos yhteistyöstä!

Tervetuloa Helmeen!

Eläinlääkäriasema Helmen tietoartikkelit - Vanheneva lemmikki

Vanheneva lemmikki

Milloin lemmikki on vanha

Siihen, milloin lemmikki alkaa osoittaa vanhenemisen merkkejä, vaikuttavat geenit, koko, yleiskunto, paino ja terveydentila. Pienet koirat ja kissat ovat senioreita noin 10 vuoden iässä, suuret koirat jo 6-7 vuoden iässä. Harmaantuminen ei kerro koiran iästä vaan voi alkaa nuorellakin koiralla geeneistä johtuen.

Moni ajattelee, että eläin vain tulee vanhaksi, jolloin haluttomuus ja muutokset käytöksessä ovat normaaleja ikääntymisen merkkejä. Taustalla on kuitenkin hyvin usein ikääntymiseen liittyvä, hoidettavissa oleva ongelma terveydentilassa. Ennaltaehkäisy on kaikista tehokkainta ja kustannuksiltaan edullisinta hoitoa ja siksi vanheneva lemmikki on hyvä tutkia eläinlääkärissä vuosittain. Vanhuus ei ole sairaus!

Miksi lemmikki ei halua enää liikkua

Liikkumishaluttomuuden taustalla on usein nivelrikko eli “kuluma nivelissä”. Kivun takia koirat ovat kankeita liikkeelle lähtiessä erityisesti pidemmän lenkin jälkeisen levon jälkeen ja lenkin loppuopuolella liikkuminen voi olla hitaampaa tai kankeampaa. Kissoilla nivelkipu huomataan usein hyppimishaluttomuutena. Kissa ei esimerkiksi hyppää pöytätasolle vaan etsii helpomman reitin tuolin kautta, miettii hyppyjä pidempään ja tarpeet voivat tulla laatikon ulkopuolelle, koska laatikkoon hyppääminen tekee kipeää.

Kun jokin paikka kropassa on kipeä, siirtää nelivetoinen eläin painoa selälle ja vähemmän kivuliaalle raajalle. Pikkuhiljaa syntyy uusia rasitusvaurioita epätasaisen kuormituksen takia. Liikkumisen vähentyessä lihakset surkastuvat. Kun kierre on jatkunut vuosia, voi liikkuminen olla vaivalloista köpöttelyä ja seisoessakin koira vaihtaa jatkuvasti painoa jalalta toiselle.

Nivelrikon aiheuttamasta kivusta kärsivän lemmikin hoitoon käytetään kipeässä paikassa vaikuttavia tulehduskipulääkkeitä ja hermostossa kipua vaimentavia lääkkeitä. Lääkityksiä on usein mahdollista jatkossa vähentää, kun hoidossa ovat mukana fysioterapia sekä muut kipua helpottavat keinot kuten akupunktio, nivelsuojavalmisteet ja ihannepainoon laihduttaminen. Nivelrikkoinen lemmikki hyötyy jo pienestäkin painon pudotuksesta. Nivelrikkoiselle koiralle sopii yleensä paremmin useampi lyhyempi lenkki päivässä kuin yksittäinen pitkä lenkki tai rajuja liikkeitä sisältävä liikunta (kuten pallon heitto).

Liikkumishaluttomuuden taustalla voivat olla myös sydämen tai hengitysteiden sairaudet. Eläinlääkäriin kannattaa hakeutua, jos vanha koira läähättää paljon tai kissan hengitys tihentyy, lemmikki yskii, nukkuu yöt levottomasti tai väsyy helposti. Sydän- ja hengitystiesairauksiin on olemassa lääkityksiä, joilla voidaan saada lemmikille lisää hyvälaatuisia elinpäiviä.

Toiset lihovat, toiset laihtuvat

Aktiivisuuden vähentyessä monet lemmikit ovat alttiita ylipainolle. Ihannepainoisella lemmikillä kylkiluut pystyy laskemaan, mutta ne eivät näy, ja vyötärö erottuu ylhäältäpäin katsoessa. Kissoilla kaloreiden tarve kasvaa usein kissan ikääntyessä ja entisellä ruokinnalla moni vanha kissa alkaa laihtua.

Lihomisen ja laihtumisen taustalla voi olla hormonaalisia ongelmia. Tynnyrivatsaisella runsaasti juovalla ja turkiltaan huonolla koiralla voi olla lisämunuaisen kuorikerroksen liikatoiminnasta (Cushingin tauti) ja runsaasti juovalla laihtuvalla lemmikillä sokeritauti tai munuaisten vajaatoiminta. Ylivilkas, aina nälkäinen ja janoinen laihtuva kissa taas voi kärsiä kilpirauhasen liikatoiminnasta. Myös kasvaimet ovat yleisempiä iäkkäämmillä kuin nuorilla eläimillä ja ne voivat aiheuttaa mm. laihtumista tai nesteen kertymistä vatsan pömpötystä, jolloin eläin näyttää lihavammalta.

Virtsatietulehduksia on vanhoilla eläimillä nuoria enemmän limakalvojen puolustuskyvyn heikentymisestä johtuen. Myös virtsan laimeneminen runsasta juomista aiheuttavien sairauksien takia altistaa virtsatietulehduksille. Ummetuskin on iäkkäämmillä lemmikeillä yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla esim. vähäinen juominen tai ulostamisasentoon liittyvä kipu.

Suu vaatii hoitoa

Yli kolmevuotiaista koirista 80% ja kissoista 70% kärsii jonkin asteisesta tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa. Iäkkäiden lemmikkien suut ovat monesti hoitamattomina erittäin huonossa kunnossa ja aiheuttavat niille jatkuvaa kipua.

Pitkäaikaisen hammaskivun tunnistaminen voi olla vaikeaa. Hammaskipuinen ihminenkään ei helpolla lopeta syömistä eikä se, että lemmikki pystyy syömään, ole tae kivuttomasti suusta. Iäkkkäiden lemmikkien nukutuksen turvallisuus on kehittynyt paljon viime vuosina, joten nukutuspelon takia suuta ei kannata jättää hoitamatta.

Moni väsynyt ja haluton lemmikki on palautunut iloiseksi ja aktiivisiksi kipeän suun hoidon myötä!

Heikkenevät aistit

Kuulo on aisteista tyypillisesti ensimmäinen, joka alkaa heikentyä. Lemmikki saattaa nukkua sikeästi ihmisten tullessa kotiin, vaikka aiemmin jo avaimen kääntäminen lukossa on saanut lemmikin ryntäämään ovelle. Toisille vanhemmille lemmikeille kehittyy myös koviin ääniin liittyviä pelkotiloja. Lemmikille kannattaa yhdistää käskyihin käsimerkkejä, joita voi käyttää kuulon huonontuessa.

Näkö heikkenee, koska silmien linssit menettävät joustavuuttaan ja samentuvat ikään liittyen. Muutos on tärkeää erottaa varsinaisesta kaihista, joka usein aiheuttaa toissijaisen silmänpainetaudin myötä kipua. Näön heikentyessä kannattaa pitää kiinni rutiineista ja liikkua tuttuja reittejä. Tutussa ympäristössä näön heikkenemistä ei välttämättä lainkaan huomaa ja se saattaa tulla yllättäen esiin lemmikin törmäillessä huonekalujen siirtelyn jälkeen.

Kun näkö ja kuulo heikkenevät, ei lemmikki huomaa enää asioita samalla tavalla ja muuttuu usein passiivisemmaksi. Vanha lemmikki tarvitsee tämän takia enemmän ihmisen järjestämää puuhaa pysyäkseen valppaana, pirteänä ja elämänhaluisena.

Yhteenveto

Seniorilemmikit kannattaa käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa vähintään vuoden välein, jotta mahdolliset sairaudet huomattaisiin jo alkuvaiheessa, jolloin hoidon ennuste on usein parempi. Samalla tarkastetaan myös suun kunto ja tarvittaessa varataan aika hammashuoltoon. Eläinlääkäriin on syytä hakeutua myös jos lemmikkisi alkaa laihtua tai lihoa, muuttuu väsyneemmäksi tai ylivilkkaaksi, sen syömis- tai juomistottumukset muuttuvat tai se alkaa hengästyä aiempaa helpommin. Myöskään jäykkyys, ontuminen tai hyppäämishaluttomuus eivät ole vanhuuden vaan kivun oireita ja niitä voi ja pitää hoitaa.

Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
© Sympaatti Oy. Lähde mainittava lainattaessa.

Meillä käyvät maksutapoina käteinen ja yleisimmät maksukortit. Pankkisiirtoja emme voi antaa.

Eläinlääkäriasema Helmessä käyvät maksutapoina käteinen ja yleisimmät maksukortit.

Suorakorvauspalvelut klinikallamme

Klinikallamme on käytössä LähiTapiolan, Agrian ja Pohjantähden suorakorvauspalvelu. LähiTapiolan suorakorvaus on toiminnassa klo 9-17, Agrian klo 9-16.30 ja Pohjantähden klo 9-16.

Muistathan ottaa mukaasi klinikalle lemmikkisi vakuutusnumeron.

Lähitapiolan Suorakorvauspalvelu
Pohjantähden Suorakorvauspalvelu
Agria Eläinvakuutus Suorakorvauspalvelu